Πυθαγόρειο

Πυθαγόρειο


Η ψηφιακή τεκμηρίωση του με τη μεθοδολογία HERMeS, αναλύθηκε λεπτομερώς για την παραγωγή του “Προφίλ Παθολογίας HERMeS” του οικισμού, όπως παρουσιάζεται παρακάτω:

Συγκρίνοντας τον οικισμό με άλλους τους Βορείου Αιγαίου, μπορεί κανείς να δει ότι είναι ένας οικισμός με ισχυρό ποσοστό κτηρίων στην κατηγορία παθολογίας (Γ). Είναι από τους οικισμούς στον οποίον συναντάμε 1 στα 5 κτήρια να είναι σε κακή κατάσταση, ενώ παράλληλα μόνο 1 στα 10 κτήρια είναι σε καλή κατάσταση.

Η καμπύλη αυτή μπορεί να τεκμηριωθεί από τη σημαντική σεισμική επιβάρυνση που δέχτηκε η Σάμος, η οποία μετατόπισε την καμπύλη παθολογίας «HERMeS» προς τα δεξιά, σε σχέση με άλλους οικισμούς στο Βόρειο Αιγαίο.

Τα ιστορικά κτίρια που βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και χρειάζονται απλή συντήρηση για να αποφευχθεί η τεράστια χρηματοδότηση για αναστήλωση στο μέλλον, είναι κυρίως στο βαθμό (Γ), τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση του οικισμού είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό (44%). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη απαίτηση για άμεσες -μικρού κόστους- συντηρήσεις, ώστε να αποφευχθεί το ιδιαίτερα δυσμενές σενάριο της μετατόπισης των κτηρίων αυτών στην κατηγορία (Δ) και (Ε). 

Αλγόριθμος


Επιλέχθηκε μια ομάδα ειδικών για την αξιολόγηση και την ταξινόμηση των έξι (6) μεταβλητών ξεκινώντας από την πιο σημαντική μεταβλητή και καταλήγοντας στη λιγότερο σημαντική. Η ομάδα αποτελούταν από επιστήμονες, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, ειδικούς πολιτιστικής κληρονομιάς και ακτιβιστές. Η αξιολόγηση των μεταβλητών πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω μιας διαδικασίας δομημένων απαντήσεων.

Πίνακας Προτεραιοποίησης Συντήρησης HERMeS


Τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν σε ποσοστά και στη συνέχεια βαρύνθηκαν σε μια κλίμακα από 1 έως 100. Το αποτέλεσμα είναι ο “ΠΙΝΑΚΑΣ HERMeS” του οικισμού όπως παρουσιάζεται παρακάτω:

Τα πρώτα 10 Κτίρια που χρειάζονται συντήρηση